Προσωπικό

 • Πρόεδρος του Τμήματος
  i.bakouros

  Ο Δρ. Γιάννης Μπακούρος είναι Καθηγητής Διαχείρισης Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ιδρυτής και υπεύθυνος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Διαχείρισης Τεχνολογίας (MATER Lab) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου ‘Ερευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Μακεδονίας. Yπεύθυνος των δράσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας του Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας και της Εικονικής Τεχνόπολης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά τη λήψη του Διδακτορικού του στην Διοίκηση Παραγωγικών Μονάδων εργάστηκε σαν μέλος Διοικητικών Συμβουλίων, Τεχνικός Σύμβουλος, Διευθυντής Παραγωγής και Υπεύθυνος Πωλήσεων σε Βιομηχανικές, Εμπορικές Μονάδες και Επιχειρήσεις Συμβούλων. Έχει συμμετάσχει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος σε άνω των 100 Ερευνητικών – Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Έργων που σχεδιάσθηκαν και υλοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Ευρώπη με έμφαση την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και αφορούσαν τις κύριες ερευνητικές του ενασχολήσεις και έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό σχετικών άρθρων και τελικών εκθέσεων και αναφορών σχετικών ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων.

  Ο Καθηγητής κ. Μπακούρος είναι ο Σύμβουλος Σπουδών των φοιτητών για το ακαδ. έτος 2019-20.

  24610 56660-4

   ylb[at]uowm.gr

 • Γραμματεία του Τμήματος
  P. Lavantsioti

  Η Πασχαλιά Λαβαντσιώτη είναι διοικητικός υπαλληλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής τους Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελειόφοιτος του ΠΜΣ «ΜΒΑ στα Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα» του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Έχει 20ετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ανάμεσα στις οποίες στην Επιτροπή Εκπαίδευσης και Έρευνας, στο Τμήμα Προμηθειών, στο Γραφείο Διασύνδεσης, στις Γραμματείες των Τμημάτων Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Κοζάνη καθώς και στη Γραμματεία της Πρυτανείας.

  +30 24610 68113

   rdcbs[at]uowm.gr

 • Μέλη ΔΕΠ
  i. antoniadis

  Ο Δρ. Ιωάννης Αντωνιάδης είναι Επίκουρος Καθηγήτης του Τμήματος Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης με αντικείμενο τη Στρατηγική των Επιχειρήσεων. Διδάσκει μαθήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και στρατηγικής στην περιφερειακή και διασυνοριακή ανάπτυξη. Έχει σπουδάσει Αγροτική Οικονομία, Οικονομικά και Εταιρική Διακυβέρνηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οικονομικά και Marketing στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ην. Βασίλειο. Ακόμη έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα στρατηγικής και επενδύσεων στον τομέα Τροφίμων και Ποτών για 6 χρόνια, και ως αξιολόγητης επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ΑΤΕbank για 3 χρόνια. Έχει διδάξει μαθήματα οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων, σε τμήματα των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Α.ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, και στο ΤΕΙ Καβάλας, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο του επιστημονικό έργο περιστρέφονται γύρω από θέματα στρατηγικής επιχειρήσεων και εξωστρέφιας, τη σχέση των δομών της Εταιρικής Διακυβέρνησης και απόδοτικότητας των επιχειρήσεων, και το ηλεκτρονικό marketing σε συνδυασμό με τα social media.

   iantoniadis[at]teiwm.gr

  andorinki katrachia

  Η Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει Οικονομική των Επιχειρήσεων, Τραπεζικό Μάρκετινγκ και Χρηματοοικονομική Συμπεριφορά. Παράλληλα έκανε εισηγήσεις στο μεταπτυχιακό MBA του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο μάθημα Logistics και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in PR and Marketing with New Technologies του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο μάθημα Αρχές Μάρκετινγκ. Επίσης εργάστηκε ως Λέκτορας (Π.Δ. 407/80) στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2010-2011) όπου δίδαξε τα μαθήματα Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ και Συμπεριφορά Καταναλωτή. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κάνει δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Παράλληλα έχει συμμετάσχει ως μέλος σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε μελέτες και εκπαιδευτικά προγράμματα για λογαριασμό δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Επιπλέον έχει διατελέσει Διευθυντικό στέλεχος Συνεταιριστικού Οργανισμού, με επαγγελματικές διακρίσεις, στέλεχος στο Δημόσιο Τομέα και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων Επαγγελματικών Οργανώσεων.

   katarach[at]teiwm.gr

  efstratios loizou

  Ο Ευστράτιος Λοΐζου είναι ένα καθηγητής εφαρμοσμένης οικονομικής στην Κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο υπηρετεί από το 2004. Eργάστηκε, ως Senior Researcher, στο Department of Bioeconomy and Systems Analysis, στο Institute of Soil Science and Plant Cultivation, στην Πολωνία, απασχολούμενος ερευνητικά σε θέματα Βιοοικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (1992) και κατέχει MSc. στην αγροτική οικονομία από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (1995). Το 2001 έλαβε το διδακτορικό του στην αγροτική οικονομία από το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής, Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου, θέματα Μαρκετινγκ στον Αγρο-διατροφικό κλάδο. Ειδικότερα, με την χρήση υποδειγμάτων γενικής ισορροπίας (μοντέλα Εισροών-Εκροών) τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο έχει εξετάσει θέματα που αφορούν τις διασυνδέσεις της γεωργίας με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, την εξέταση επιπτώσεων διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων (ex-ante), όπως της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Από το 1997 συμμετέχει, ως μέλος ερευνητικών ομάδων, σε διάφορα ερευνητικά έργα, εθνικά και Ευρωπαϊκά (Horizon, FP, INTERREG, TEMPUS, DG AGRI TENDERS). Η συμμετοχή του αφορούσε την μοντελοποίηση υποδειγμάτων Εισροών-Εκροών και την κατασκευή περιφερειακών πινάκων Εισροών-Εκροών για την ανάλυση επιπτώσεων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Τα αντικείμενα έρευνας αφορούσαν τόσο κλάδους της γεωργίας όσο και της αγροδιατροφής. Έχει δημοσιεύσει την έρευνα του τόσο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, παραδοτέα ερευνητικών έργων και πρακτικά συνεδρίων (ελληνικών και διεθνών).

   lstratos[at]agro.auth.gr

  Eleni Tsakiridou

  Η Ελένη Τσακιρίδου είναι Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας του Τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Στατιστική και Μεθοδολογία Έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Υπάρχει σημαντικός αριθμός ετεροαναφορών στο έργο της. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών, αναπτυξιακών και επιμορφωτικών προγραμμάτων. Συμμετείχε σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές επιστημονικών συνεδρίων. Είναι κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επιβλέψει πλήθος πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Συμμετείχε ως Πρόεδρος και ως μέλος σε επιτροπές κρίσης καθηγητών σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συλλογικά όργανα και επιτροπές εθνικών και διεθνών φορέων.

   etsakir[at]uowm.gr

  Fotios Chatzitheodoridis

  Ο Φώτιος Χατζηθεοδωρίδης κατέχει θέση Καθηγητή Περιφερειακής Οικονομικής –Αγροτικής Ανάπτυξης & Πολιτικής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκε στη διαχείριση και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, τόσο ως στέλεχος αναπτυξιακών εταιρειών, όσο και ως στέλεχος ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης. Εργάστηκε επίσης ως Λέκτορας (Π.Δ.407/80) στο Οικονομικό τμήμα του Α.Π.Θ., ως Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ως μέλος ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες. Συμμετείχε σε περισσότερα των 20 ερευνητικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ενώ το ερευνητικό του έργο αριθμεί 52 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών και 35 και πλέον ανακοινώσεις/πρακτικά συνεδρίων.

   fchatzitheo[at]gmail.com

 • Ερευνητική ομάδα
  Elpida Samara

  Η Δρ. Ελπίδα Σαμαρά αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εχει ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Μοντελοποίηση Εθνικών Συστημάτων Καινοτομίας. Προσέγγιση με την Θεωρία της Δυναμικής Συστημάτων», στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Για πάνω από μια δεκαετία εργάζεται σε ερευνητικά πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τεχνολογικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του προγράμματος EUREKA κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του EUREKA. Εργάζεται ως 407/1980 στο ΠΔΜ και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικό της σχολής ΣΔΟ και Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Μηχανολογίας της σχολής ΣΤΕΦ στο ΤΕΙ Κοζάνης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τη μοντελοποίηση των συστημάτων καινοτομίας και της τεχνολογικής καινοτομίας, τη διαχείριση της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων, την ανάπτυξη καινοτόμων περιφερειακών πολιτικών και την επιχειρηματικότητα.

  Lefteris Topaloglou

  Ο Δρ. Λευτέρης Τοπάλογλου είναι Επιστημονικός Συνεργάτης (MSc, PhD), στο Τμήμα Χωροταξίας; και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι Διευθυντής της Περιφερειακής Ένωσης Τοπικών Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (PED DM) και εργάζεται ως σύμβουλος ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έλαβε το δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης, έλαβε το M.Sc., και το Διδακτορικό Δίπλωμά του από το Τμήμα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά την οικονομική γεωγραφία των συνόρων και τις επιπτώσεις της ολοκλήρωσης στις παραμεθόριες περιοχές. Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “European Regional Development Studies» και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό των ερευνητικών προγραμμάτων όπως RELOCAL (2016-2020), funded by HORIZON 2020, INACT (2014-2016), χρηματοδοτούμενα από το IPA CBC Programme “Greece-Albania 2007-2013”, EUROBORDER- REGIONS (2011-2014), χρηματοδοτούμενα από το FP7, TERCO (2010-2012), χρηματοδοτούμενα από το ESPON, EUDIMENSIONS (2006-2009), χρηματοδοτούμενα από το FP6, EXLINEA (2002-2005), χρηματοδοτούμενα από το FP5.

  Pavlos Kilintzhs

  Ο Παύλος Κιλίντζης είναι Υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα επιστημονικά αντικείμενα της Καινοτομίας και Νεανικής και Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Northumbria στο Newcastle της Μ. Βρετανίας. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σε Διοίκηση Επιχειρήσεων (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και στις Οπτικές Ίνες σε Συστήματα Τηλεπικοινωνιών (Northumbria University – UK). Κατέχει εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία στα επιστημονικά αντικείμενα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, σε εθνικά, διασυνοριακά και διαπεριφερειακά προγράμματα και έχει κατά προτεραιότητα ειδικευτεί στο ερευνητικό τρίπτυχο μηχανικής / καινοτομίας / επιχειρηματικότητας. Έχει εργαστεί σε σειρά θέσεων Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Ειδικού Πληροφορικής σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς και κατέχει γνώση εξειδικευμένου λογισμικού μηχανικής και πληροφορικής.

  Amalia Kouskoura

  Η Αμαλία Κούσκουρα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτική Ανάλυση στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Ήταν υπότροφος του Ιδρύματος «Χρήστος Βράκας» σε όλες τις προπτυχιακές σπουδές της. Εργάστηκε ως εξωτερικός ερευνητής σε έρευνες και συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε τον σχεδιασμό, τη συλλογή και την ανάλυση στατιστικών στοιχείων. Πρόσφατα διετέλεσε Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας, με αντικείμενο την «Μοντελοποίηση Περιφερειακών Πολιτικών με έμφαση σε λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες». Εχει συμμετάσχει σε Ερευνητικά και Αναπτυξιακά Έργα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ‘Εξυπνων Πόλεων, τις Πολιτικές ‘Εξυπνης Εξειδίκευσης. Είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Δυτικής Μακεδονίας.

  Anastios Andronikidis

  Ο Αναστάσιος Ανδρονικίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην επιστημονική περιοχή των Τεχνολογικών Τηλεπικοινωνιακών Πληροφοριακών Συστημάτων στην Καινοτομία με έμφαση σε Περιφερειακά και Εθνικά Συστήματα. Απέκτησε το πτυχίο του και το μάστερ του από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τιμήθηκε με υποτροφίες και βραβεία από το Υπουργείο Παιδείας (Ελλάδα), D.Α.Α.D. Γερμανικό Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ελλάδα). Διαθέτει ερευνητική του εμπειρία μέσα από την συμμετοχή τους σε Περιφερειακά και Διακρατικά Προγράμματα.

  Despoina Kanteler

  H Δέσποινα Καντελέρ είναι Υπ. Διδάκτορας στο επιστημονικό αντικείμενο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών στο Πανεπιστημίο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθήνας και κάτοχος μάστερ στη Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM). Έχει εργαστεί σε έργα με διεπιστημονικό χαρακτήρα, Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Copernicus και σε θέματα Αστικής-Περιφερειακής ανάπτυξης. Παρείχε συμβουλευτική σε θέματα βιωσιμότητας και διαχείρισης τεχνολογίας.

  Evangelos Katsaros

  Ο Ευάγγελος Κατσαρός, είναι ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα διαχείρισης κρίσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με έμφαση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι χημικός μηχανικός, είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Μεθόδους Βιομηχανικών Αναλύσεων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εμπειρογνώμονας σε θέματα πολιτικής προστασίας. Αξιολογητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας. Υπεύθυνος διαπεριφερειακών / διακρατικών, διασυνοριακών έργων περιφερειακών στρατηγικών καινοτομίας και ανάπτυξης προϊόντων στον τομέα των μεταφορών και της πολιτικής προστασίας. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά κυρίως τη διαχείριση/μείωση του κινδύνου καταστροφών, την πολιτική προστασία και την επείγουσα εφοδιαστική αλυσίδα. Μέλος του Ελληνικού Τεχνικού Επιμελητηρίου.